Pippi Langstrømpe på ski

 

De 5 på Åreknuden

Første gang i Åre og nye i klubben

I vores familie har vi taget på skiferie sammen med nogle venner som vi har kendt i mange år igennem vores børn i fra vuggestue, børnehave og skole. Turen har oftest gået til Idrefjäll hvor vi har boet ca. 35 personer i Dählie hytten. I vores familie har vi prioriteret at udvikle vores skiløb på hvert vores niveau. Det har betydet ski- og snowboardskole for små og store.

De seneste år har vi haft talt om, at Åre simpelthen skulle prøves, og selvfølgelig med tog. Vi har også talt om, at skulle tage af sted med en skiklub.

I år skulle det så være og vi kikkede på forskellige muligheder og faldt over Din Skiklubs tur til Åre i uge 16. Der var ikke langt fra tanke til handling og vi fik meldt os ind i klubben og tilmeldt os til turen. Der var lidt korrespondance frem og tilbage med Jens og vi fik afklaret alle vores spørgsmål.

Vi var i Idrefjäll i uge 10, så vi var godt i gang til at skulle afsted igen i Påsken, uge 16.

Mødested var på Malmø station. Vi var ikke i tvivl om at vi ville tage tog hele vejen fra Næstved, dog havde vi ikke lige kalkuleret med sporarbejde osv. Via Messenger fik vi koordineret at tage fra Næstved station sammen med Pia, Helle, Leif, Steen og Jens. På grund af sporarbejde kørte vi fra Næstved, over Køge og Roskilde til København, små 2 timer. På hovedbanegården stødte yderligere deltager fra klubben til. DSB kunne så ikke lige beslutte sig for hvilken perron de synes at toget til Malmö skulle køre fra. Så vi fik slæbt ski og bagage lidt frem og tilbage inden vi endelig fik retning mod Malmö. Godt at vi tog afsted i god tid! På Malmö C kom de sidste deltagere til, og vi ventede på at toget skulle komme og fik fundet den rigtige vogn og kupé. Vi valgte at sætte ski og bagage i en godsvogn, det kostede 50 SEK pr. enhed (svarer til 35 DKK), så det var ikke så galt.

Nu startede turen først rigtigt, og vi var spændte på at hilse på de mennesker vi skulle være sammen med i Påsken 2019! Anette, Isabella og jeg delte kupé med Karoline, Morten og Mads. Sådan en togtur er jo en god anledning til at blive rystet lidt sammen og vi kom da også godt ind på livet af vore medpassagerer. Som nye var vi jo lidt spændte på hvor indspist sådan et selskab kunne være. Vi fik vores positive forventninger indfriet og følte os godt modtaget i selskabet.

Køjerne blev klappet ned og vi redte op til natten og bumlede over Stockholm til Åre hvor vi ankom 7:52. De første lifter starter kl. 8:00, så hvis man var hurtig kunne man nå at få det hele med!

Jens havde været betænksom og bestilt en bus fra stationen til Åre Fjällby hvor vi skulle bo. Det var en god beslutning!

Ved receptionen på Åre Fjällby kunne vi hoppe i skitøjet og få opbevaret vores bagage til om eftermiddagen hvor vi kunne komme ind i vores lejligheder. Det er altid lidt kaotisk når en masse mennesker skal pakke ud på et forholdsvis lille område, men det gik og vi fik ski på kom op i terrænet i løbet af formiddagen og kunne nyde en dejlig frokost i solen. Solen fulgte os for i øvrigt trofast hele ugen!

Vi fik nøgler til lejlighederne om eftermiddagen og kunne bakse vores bagage op fra receptionen.

Den første after-ski blev på Fjällgården som man kan komme op til med et lille tog fra torvet i Åre. Der var live musik og fin fin stemning lige indtil kl. 17:30 hvor nogle store svenske udsmider-typer begyndte at jage folk ud fordi gæsterne på Fjällgården skulle spise dér hvor der var after-ski. Vi nåede da lige at smage et par ”Fjällapa” øl inden festen stoppede. Ærgerligt, det blev besluttet at after-ski herefter ikke skulle være på Fjällgården.

Mandag startede skiskole op med Mette og Petter som instruktører for skiløberne og Malene instruktør for snowboarderne.

Vi blev fordelt på holdene og kom i gang med undervisningen.

I løbet af ugen blev der arrangeret ekstra instruktion for snowboard og langrend, stor tak til Malene og Mette for det.

Morten og Carsten var på Randonee intro onsdag med Skistar’s instruktør og Carsten var på heldags randonee fredag hvor bagsiden af ”Åreknuden” blev kørt op og ned mange gange. For dem som har mod på dette kan det stærkt anbefales.

Stor anerkendelse til instruktørerne Mette, Malene og Petter for super board- og skiinstruktion. Alle kommer helt sikkert hjem som bedre board- og skiløbere end da vi tog afsted!

Søndag var sidste dag idet vi jo havde mandagen 2. Påskedag fri. Nogle valgte at køre lidt, mens andre pakkede sammen og slappede af i Åre by. Mads insisterede på at få det hele med, og kom til receptionen efter langrend et kvarter før bussen kørte, men vi holdt planen og Mads nåede et bad. Det var de øvrige i togkupéen meget glade for!

Søndagen bød på regnvejr og det var derfor ikke så slemt at skulle afsted. Togafgang 16:15 (eller deromkring), så desværre nåede vi ikke at opleve Red Bull Homerun kl. 17:00 hvor 500 skøre skiløbere slippes løs fra toppen. Det kan ses på Youtube.

Togturen ned igennem Sverige forløb efter planen. Næstved-fraktionen (Pia, Helle, Anette, Isabella Leif, Steen og Carsten) kontaktede det lokale Taxa selskab i Næver og fik forhandlet en fornuftig pris på afhentning i Malmø. Så det blev aflevering ved døren for de fleste.

Stor tak til turleder Jens, som desværre måtte afbryde turen og tage hjem torsdag. Ole overtog stafetten fra Jens og fik os sikkert hjem. Stor tak til Ole for det også.

Som tidligere nævnt var Påsketuren til Åre 2019 vores første tur med Dinskiklub og også vores første tur til Åre. Det er helt sikkert ikke sidste gang vi tager til Åre, det er næsten som i alperne og i Påsken har vi endda længere dage end sydpå. Den gunstige vekselkurs på SEK tæller også til plussiden. Og flere fik prøvet at handle i Systembolaget, så der manglede ikke noget.

Som nye klubmedlemmer har vi også følt at det her skulle vi bare have gjort før! Vi har haft talt om at tage af sted med en skiklub mange gange, men fik først taget os sammen nu, og det har vi ikke fortrudt!

Som tingene ser ud lige nu, så forventer vi helt klart at skulle til Åre igen i Påsken (uge 15) 2020.

Tak til alle deltagere på turen for at bidrage til hyggelige timer på ski og board, samt til afterski foran 311.

Med venligste hilsener og med ønsket om en god sommer, Anette, Isabella og Carsten

Artikel: Carsten Olsen