Klubbens historie 1981-1989

1981

I 1981 fik Niels Erik Kjær, Jørgen Dann og Preben Nielsen i Slagelse den ide at der burde være en skiklub i Slagelse. De 3 var højskolelæreren Niels Erik Kjær, som var en garvet og rutineret langrendsløber med flere Vasaløb bag sig, skoleinspektøren Jørgen Dann, som var aldeles urutineret skiløber, som havde prøvet at være på ski i starten af 1981 med kone og børn og så disponenten Preben Nielsen fra byens store sportsforretning "Sportsmand" på Rådhuspladsen.

Den stiftende generalforsamling blev holdt den 26.11.1981 i kælderlokalet under Sportsmand i Slagelse. Når folk hørte om denne ide blev de 3 initiativtagere af mange anset for at være gale – en skiklub i Danmark. Et land hvor det næsten aldrig var sne. Det var dog utopisk, men forsøget blev gjort og der mødte 24 mennesker op, som så synes, at ideen skulle afprøves og Slagelse Skiklub var født. Denne lidt usædvanlige begivenhed blev naturligvis omtalt i den lokalepresse godt nok med lidt skepsis, men inden den første uge var gået havde klubben registreret 50 medlemmer.

Til al held kom der sne omkring årsskiftet og den nystartede skiklub fik stablet sit før arrangement på benene i starten af januar, hvor ca. 30 mennesker mødtes i skoven til skiinstruktion af Niels Erik Kjær, som var blevet klubbens næstformand. En post han i øvrigt bestred gennem mange år.

Klubben fik i disse uger stadig nye medlemmer og den første formand Jørgen Dann fik stablet en endags bustur på benene i januar måned til Isaberg i Sverige, hvor ca. 50 medlemmer fik den første smag på skiløbets rigtige glæder. Man medbragte gryder, potter og pander, ristede og kogte pølser m.m. og både voksne og børn havde det skønt. Klubbens bestyrelse havde disse første måneder meget bevidst lanceret skiklubben/skisporten som en familiesport en holdning, som man stadig holder hævd om.

Skiklubben havde fra start af fokus på både langrend og alpin skiløb ligesom at man i klubben var meget bevist om at skisport er en familiesport. Børnene skulle også føle at det var deres klub.

Antal medlemmer: 25

 

1982        

I efteråret 1982 var man i gang igen med klubaftener. Der var etableret skigymnastik i en af skolernes gymnastiksale, så medlemmerne kunne komme i form inden vinterens skiløb.

I juleperioden arrangerede man så den første af et utal af skirejser. Et par af klubbens medlemmer havde job som chauffører i hverdagen og de fik mulighed for at låne en ældre bus, og 50 medlemmer drog til Orsa Grønklitt i Sälen i Sverige, hvor der både var mulighed for langrend og alpint skiløb. På dette tidspunkt havde skiklubben passeret 200 medlemmer, hvilket selvfølgelig animerede bestyrelsen til at lave så mange aktiviteter som muligt og som også samtidig bekræftede at ideen med en skiklub i Slagelse ikke var så tosset, som nogle havde troet.

I december måned 1982 kom begrebet skibyttedag ind i klubbens verden. Alle kendte problemet med at diverse udstyr – især til børn – blev for småt, og voksne ønskede sig også nyt og bedre udstyr og man fik så etableret denne dag hvor medlemmerne kunne bytte/købe/sælge brugt udstyr. Dette arrangement udviklede sig de kommende år til en stor begivenhed i Slagelse og man brugte større og større lokaler.

Antal medlemmer: 200

1983        

I 1983 fik Slagelse Skiklub sit første logo og klubmærke til påsyning.

Fra begyndelsen har skiklubben haft deltagere med til det årlige 90 km Langrends Vasaloppet i Sverige. De fleste gennemførte og i flotte tider taget i betragtning at der så sjældent er sne i Danmark.

Antal medlemmer: 180

1984

I september 1984 udkom det første klubblad ” Skinyt ”. Klubbladet holder medlemmerne orienterede om skiklubbens mange aktiviteter.

Klubben etablerede en juniorafdeling som primært interesserede sig for konkurrenceskiløb. Disse unge mennesker trænede virkelig meget seriøs både sommer og vinter og opnåede meget flotte resultater bl.a. med 3 medlemmer på Dansk Skiforbunds bruttolandshold – de hjemtog et utal af medaljer ved DM og Sjællands Mesterskaber og kredsmesterskaber af forskellig art. Men ud over de ” hardcore ” unge skiløbere havde man rigtig mange juniorer, som sammen med deres forældre bakkede op og klubbens juniorafdeling. I flere år var det en fast tradition med en juniortur til Husqvarna i Sverige, som var venskabsby med Slagelse.

Klubben fik den ide, at man ville have sin egen skilift til alpinisterne og efter nogen søgen og forhandling med diverse myndigheder fik man etableret en sådan på Bavnen en fin skibakke direkte ned til Tystrup Bavelse sø. Skiliften var trukket af en 5 HK motor og efter lidt justering for at få torvet til at blive på liften var den klar. I flere år kørte denne lift hver eneste dag, hvor der var sne nok og man arrangerede klubmesterskaber og AlpinCup her sammen med andre skiklubber fra Sjælland.

Som mange erfarer er forarbejdet til årets skitur(e) godt givet ud og skiklubben indkøbte derfor i 3 par rulleski til fri afbenyttelse af medlemmerne.

Antal medlemmer: 297

1985

I 1985 havde klubben samlet 600 medlemmer. Skiklubben var i mange år primus motor på afholdelsen af Slagelse Rend – et langrendsmesterskab for både medlemmer og ikke-medlemmer – samtidig blev der afhold Alpin klubmesterskab "Alpin Cuppen" på Bavnen.

Dansk Skiforbund tegnede i 1985 en kollektiv ansvarsforsikring og for der indførtes derfor en såkaldt Ski licens som skiklubbens medlemmer skulle medbringe på ture og til træning som bevis for at de var dækket. Skilicensen skulle fornyes hvert år. Senere har det været nok at skiklubben kunne dokumentere medlemskabet for at forsikringen dækkede.

Den første tur til Husqvarna blev etableret. Husqvarna-turen var i mange år desuden også juniortræningstur. Samme år havde klubben også sin første tur Hintertux, Østrig

Antal medlemmer: 350

1986

Den daværende bestyrelse besluttede meget bevidst, at man ud over at have en velfungerende lokal skiklub også ville være med omkring Dansk Skiforbund. I de kommende år fik Skiklubben gennem hårdt arbejde stor indflydelse på landsplan og skiklubben har i årenes løb leveret såvel formand, kasserer og udvalgsformænd etc. til Dansk Skiforbund ligesom skiklubben gennem en lang årrække har stået for afvikling af Danske Mesterskaber primært i udlandet.

Dansk skiforbund introducerede i 1986 et forbundsblad – Ski MAGASINET. Bladet blev distribueret til samtlige medlemmer af klubben. Efterfølgende overgik bladet til et avisformat.

Klubbens første merchandise ser dagens lys med klubmærke på. Det var muligt at købe klubdragter, joggingsæt eller huer m/kvast.

Skiklubbens medlemskartotek blev lagt på EDB og i den forbindelse fik medlemmerne nyt medlemsnummer. Det nye elektroniske medlemskartotek lettede meget ved medlemsregistrertingen samt udsendelsen af SKINYT.

Klubbens første ture til Frankrig blev gennemført ved en tur til Val Thorens i påsken og Tignes i efterårsferien

Antal medlemmer: 500

1987

Klubben kunne i 1987 år præsentere sin første tur til Hemsedal, Norge med både en tur i uge 4 og en i uge 48 og ligeledes første tur til La Plagne i Frankrig

Antal medlemmer: 600

1988

Enhver turarrangørs mareridt. Hotellet i Kaltenbach havde booket os i uge 6 i stedet for 7. Ved et lykketræf blev dette opdaget inden afrejse og med møje blev der fundet en erstatning i Bad Gastein selvom det var meget svært at finde noget som helst i uge 7. Svipseren blev til klubbens første tur til Bad Gastein som er blevet gentaget flere gange siden. Dette år var også første år hvor nogle brave medlemmer tog på sommerski på Hintertux i juni måned.

Nu var det lige så godt men ved regnskabets afslutning for sæsonen 1987/88 blev det for bestyrelsen tydeligt at der var noget galt da turregnskabet ikke kunne afstemmes. Der manglede 70.000 kr. Bestyrelsen og Kassereren indledte en undersøgelse som desværre resulterede i en politianmeldelse for bedrageri og senere ekskludering af en af klubbens turledere. Klubben havde et godkendt overtræk på kr. 20.000 i banken, men banken havde fortsat overtrækket ud over det nævnte beløb. Der blev indgået forlig med banken på kr. 20.000 således at klubben ikke hæftede for mere end de kr. 20.000. Politiet opgav i 1992 at rejse tiltale om underslæb mod turlederen.

Antal medlemmer: 550

1989

Det nye alpinanlæg i Vallåsen, Sverige blev besøgt. Der startede med en lift, som senere blevet udbygget med flere lifter med større kapacitet. Igennem årene er det blevet brugt en del af skiklubben til bl.a. porttræning fredag aftenen samt afholdelse af Alpin Cup  

Et tegn på en god klub var da en af de trofaste instruktører blev overrasket til sit bryllup af skiklubben, som stillede op med "æres gang" af ski ved udgangen fra kirken.

Det er vigtigt at holde kroppen i gang så den er klar til skisæsonen. En del skimedlemmer fandt sammen med interesse for cykling og skiklubbens cykelgruppe blev etableret.

I 1989 blev en der også stiftet intern klub i skiklubben på Bad Gastein turen - "Arklubben" - Hvem har det længste ar efter skirelaterede ulykker – måske en lidt uønsket klub at være medlem af men ikke desto mindre. Arene blev på behørig vis målt og vurderet. Arklubben må nok anses for at være en eksklusiv klub da hvervningen af nye medlemmer nok må anses for svært da mange operationer i knæene i dag laves som kikkertoperationer.

Den nye klubdragt blev præsenteret bestående af rød hætte, lyseblå/rød/blå jakke samt lyseblå bukser.

Klubben havde desuden sin første tur til Zauchensee, Østrig samt en til Raadstad, Østrig

Antal medlemmer: 520

Redigeret af Ole Porsvig